Menu

    • ZAKĄSKI

      Do wszystkich zakąsek (prócz blinów – pozycji 1 i 2) podajemy pieczywo i masełko.

    • Bliny z kapustą i grzybami

      200 g - 25 zł

      Naleśniki z mąki gryczanej, zapiekane na maśle z farszem z kapusty i suszonych grzybów z dodatkiem pieczarek.

    • Bliny z łososiem / z łososiem i kawiorem

      220 g – 30 zł / 225 g – 35 zł

      Naleśniki z mąki gryczanej podawane na zimno z farszem z łososia, kaparów, twarogu i z plastrami łososia wędzonego /i okraszone kawiorem

    • Śledź w oleju po żmudzku

      220 g - 22 zł

      Prawie zwykły śledzik w oleju, ale w innych przyprawach: czubryca, kapary, cebula czerwona i pieprz kolorowy.

    • Śledź w śmietanie po żydowsku

      150 g - 26 zł

      Śledź w śmietanie z marynowanym pieprzem, kaparami, cebulką i suszoną słodką papryką w płatkach.

    • Befsztyk tatarski

      170 g - 35 zł

      Tatar z polędwicy wołowej z żółtkiem, kaparami, pieczarkami marynowanymi, kiszonym ogórkiem oraz cebulą.

    • Łosoś po rosyjsku Pani Konsulowej

      100 g - 22 zł

      Surowy łosoś przez trzy dni konserwowany solą, cukrem i papryką, podawany z cytryną.

    • Pasztet z dziczyzny przepisu cioci Zosi

      150 g - 24 zł

      Pieczony pasztet z dziczyzny podawany z sosem tatarskim i marynowanymi grzybami.

    • Roladki armeńskie z bakłażana

      3 szt - 23 zł

      Smażony bakłażan zawinięty w rulonik, faszerowany w trzech smakach: czosnkowym, serowym i rybnym.

    • ZUPY

      idealny zamiennik zimnej przystawki

    • Rosyjska rybna "Ucha"

      180 g - 21 zł

      Gotowana na warzywnym wywarze z pięciu gatunków ryb, zupa z rybnymi pulpecikami, lanymi kluskami i śmietaną.

    • Armeńska

      220 g - 22 zł

      Gotowana na wywarze mięsnymi z wołowiny i baraniny, zupa z kawałkami mięsa wołowego, bakłażanami, papryką słodką, pomidorami i dużą ilością warzyw.

    • Solanka

      220 g - 21 zł

      Jedna z całego bukietu solanek, zup rosyjskich popularnych na całym świecie. Ta składa się z pomidorów, oliwek, smażonej kiełbasy, ogórków kiszonych, kaparów i warzyw.

    • Barszcz czysty w kubku

      150 g - 9 zł
    • Barszcz z uszkami grzybowymi

      180 g - 21 zł
    • Żurek po Staropolsku

      180 g - 21 zł

      Barszcz biały na własnym zakwasie z białą kiełbasą, gotowany wg. receptury teściowej Tatiany, pani Zosi, z grzybami suszonymi i warzywami.

    • Rakowa dworska

      180 g - 35 zł

      Zupa na cielęcym wywarze i smaku z wygotowanych pancerzy rakowych (tzw. masło rakowe), podawana z szyjkami rakowymi i lanymi kluseczkami pod prawdziwą śmietaną oprószoną koperkiem.

    • Kołduny w barszczu lub rosołku

      220 g - 21 zł

      Pierożki z farszem wołowym i jagnięcym, doprawiane majerankiem oraz czosnkiem podawane do wyboru w rosole lub barszczu.

    • POTRAWY Z RYB

    • Sola aksamitna / ziemiańska

      170 g - 30zł / 190 g - 37 zł

      Sola gotowana w wywarze warzywnym i białym winie, aksamitna - pod sosem pomarańczowo-cytrynowym.

      Ziemiańska - podawana ze szparagami pod sosem beszamelowym  - bardzo delikatna.

    • Pstrąg "Politechnika Lwowska"

      200 g - 30 zł

      Filet z pstrąga z pieczarkami i cebulą zapiekany pod żółtym serem.

    • Łosoś smażony hrabiowski

      220 g - 32 zł

      Łosoś smażony, podawany z sosem tatarskim i masłem czosnkowym.

    • Dorsz smażony

      220 g – 26 zł

      Dorsz smażony w panierce, podawany z sosem tatarskim i masłem czosnkowym.

    • Sandacz z rydzami "gubernatorski" / z kurkami a` la Hotel George

      200 g – 39 zł / 43 zł

      Sandacz smażony gubernatorski - podawany pod sosem z marynowanych rydzów, wiśni i ogórków kiszonych.

      Hotel George - podawany w sosie z kurek, duszonych w śmietanie z cebulą.

    • DANIA Z DROBIU

    • Wątróbka smażona

      200 g – 21 zł

      Wątróbka z cebulką smażona na maśle.

    • Kaczka po kardynalsku

      220 g - 35 zł

      Pierś lub udo z kaczki marynowane z pomarańczami, następnie smażone na patelni z jabłkami.

    • Kurczak po kaukasku

      220 g - 30 zł

      Filet z kurczaka smażony w sosie miodowo-czosnkowym z pomidorami, cebulą i pieczarkami.

    • Indyk w trawie cytrynowej

      220 g - 32 zł

      Filet z piersi indyka pieczony, podawany w sosie z trawy cytrynowej.

    • DANIA Z WIEPRZOWINY

    • Pieczeń Ułańska

      180 g - 35 zł

      Szynka wieprzowa marynowana w białym winie z warzywami, pieczona z borowikami, warzywami i rodzynkami.

    • Karkówka po kaukasku

      200 g - 30 zł

      Karkówka w sosie czosnkowo-miodowym z pomidorami, pieczarkami i cebulą.

    • Golonka Staropolska

      min. 300 g - 28 zł

      Golonka prawie jak bawarska, duszona a następnie pieczona w warzywach i z nimi podawana.

    • Bigos Staropolski

      250 g - 33 zł

      Prawdziwy polski bigos ze schabu, pieczonej wołowiny, karkówki, szynki wędzonej, boczku wędzonego, kiełbasy z dzika, suszonych grzybów, wędzonych śliwek i oczywiście kapusty kwaszonej.

    • DANIA Z WOŁOWINY / CIELĘCINY

    • Beaf Stroganoff

      200 g - 33 zł

      Gulasz z najlepszej wołowiny, z pieczarkami w sosie śmietanowo-pomidorowo-cebulowym.

    • Zrazy radziwiłłowskie

      2 szt - 35 zł

      Zawijane zrazy z wołowiny z grzybami suszonymi i warzywami w sosie grzybowym.

    • Udziec wołowy a`la Makłowicz

      150 g - 35 zł

      Specjalnie bejcowana pieczona wołowina w sosie z wędzonymi śliwkami

    • Eskalopki cielęce w sosie kaparowym

      180 g - 35 zł

      Bitki cielęce duszone w sosie śmietanowo-kaparowym z pieczarkami.

    • Pieczeń cielęca a` la Dzieduszycki

      200 g - 35 zł

      Cielęcina pieczona w ziołach - mostek albo udziec. Bardzo delikatna.

    • DANIA Z BARANINY / DZICZYZNY

    • Udziec jagnięcy w sosie własnym / wiśniowo winny

      200 g - 39 zł

      Udziec jagnięcy moczony w czerwonym winie, pieczony i podawany w sosie własnym / wiśniowym.

    • Udziec z sarny / jelenia z Drohiczyna

      180 g - 47 zł

      Udziec sarny / jelenia bejcowany w winie i pieczony z kurkami.

    • Gulasz z sarny / jelenia myśliwski

      180 g – 40 zł

      Gulasz z sarny / jelenia w sosie śmietanowo-kurkowym.

    • PIEROGI

    • Pielemieni

      250 g - 22 zł

      Powszechnie znane pierożki syberyjskie z wieprzowiny i wołowiny, z dodatkiem cebuli i przypraw.

    • Ruskie

      250 g - 20 zł

      Tak naprawdę białoruskie, gotowane pierogi z farszem z ziemniaków, twarożku i smażonej cebulki.

    • Wareniki

      250 g - 20 zł

      Autorski przepis Tatiany, stworzony tylko i wyłącznie z myślą o kobietach, gotowane pierożki z farszem z grzybów i ziemniaków z koperkiem.

    • Z kapustą i grzybami

      250 g - 22 zł

      Pomysł własny Kresowej - gotowane pierożki z farszem z suszonych i świeżych grzybów i zasmażanych z kiszoną kapustą.

    • Manty

      250 g - 23 zł

      Uzbeckie pierogi z jagnięciny gotowane na parze.

    • Cziburiki

      6 szt - 23 zł

      Azjatyckie pierogi z jagnięciny, pieczone w oleju do momentu stwardnienia, podawane z sosem czosnkowo-serowym.

    • Cepeliny litewskie

      270 g - 30 zł

      Jakby pyzy ziemniaczane tylko w kształcie sterowca, trzy sztuki każda z innym nadzieniem: mięsnym, szynkowym lub grzybowym, całość polana w połowie skwareczkami i w połowie sosem grzybowym.

    • Pierogi z jagodami

      220 g - 20 zł
    • DLA NAJMŁODSZYCH

      Poniżej przedstawiamy nasz wybór dla najmłodszych. Dania zamieszczone w sekcji dziecięcej, z myślą o pojemności żołądków naszych pociech, przygotowywane są jako pół porcji. Jesteśmy pewni, że poniższe propozycje zadowolą największe niejadki:

    • Rosołek z kurczaka

      200 g - 10 zł

      Rosół gotowany z warzyw, kurczęcia podawany z lanymi kluseczkami i kawałeczkami piersi kurczaka.

    • Kotlet kijowski

      100 g - 15 zł

      Kotlet podobny do de`volai.

    • Kotlet wieprzowy lub drobiowy w panierce

      100 g - 15 zł

      Popularny schabowy w delikatnej panierce. Możliwe również zamówienie kotlecika z mięsa drobiowego.

    • Oładuszki

      150 g - 18 zł

      Rodzaj placuszków smażonych z jabłkiem, podawanych z owocami sezonowymi oraz bitą śmietaną.

    • DODATKI

    • Dodatki zasmażane - 150g

      Kopytka własnej roboty - 8 zł
      Ziemniaki opiekane - 8 zł
      Frytki - 8 zł
      Buraczki zasmażane na ciepło - 8 zł
      Kapusta zasmażana na ciepło - 8 zł
      Grzyby z cebulką w śmietanie - 12 zł
      Puszkin – ziemniaki gotowane a następnie smażone w plastrach z boczkiem, koperkiem i śmietaną - 9 zł

    • Dodatki gotowane - 150 g

      Ziemniaki gotowane - 7 zł
      Kasza – gryczana - 7 zł
      Ryż - 7 zł
      Warzywa gotowane (kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, marchewka) - 8 zł

    • Surówki

      Mix: Marchew z jabłkiem, seler w śmietaniei surówka z białej kapusty (na słodko) - 8 zł

    • DESERY

    • Pascha

      200 g - 19 zł

      Deser twarogowy z kremowej śmietany wypełniony bakaliami.

    • Deser Lodowy

      200 g - 19 zł

      Lody w trzech smakach z bakaliami, owocami i bitą śmietaną.

    • Torcik kawowo-rumowy

      150 g - 19 zł

      Warstwowy torcik na kruchych ciastkach przekładanych masą maślaną o smaku kawy i rumu.

    • Tort czekoladowo-wiśniowy

      150 g - 19 zł

      Czekoladowy biszkopt nasączany wiśniówką, przekładany kremem na bazie deserowej czekolady.

    • Tort baletnicy Pawłowej

      150 g - 19 zł

      Ulubiony tort mrożony słynnej rosyjskiej primabaleriny Pawłowej, składający się z bezy, bitej śmietany i owoców.

    • Tort śmietanowo-malinowy

      150 g - 19 zł

      Waniliowy biszkopt z kremem na bazie bitej śmietany i świeżych malin.

    • Irish coffee

      150 g - 25 zł

      Napój sporządzony z kawy, whiskey, bitej śmietany i brązowego cukru.

    • Herbata z konfiturą

      220 ml - 12 zł

      Mieszanka 8 rodzajów czarnych herbat, podawana z domową konfiturą.

    • NAPOJE

    • Soki owocowe

      220 ml - 6 zł
    • Kwas chlebowy -własnej roboty

      220 ml - 6 zł
    • Woda gazowana / niegazowana

      330 ml - 6 zł
    • Cola, Fanta, Sprite, Cola zero, Tonic

      250 ml - 6 zł